Tutustu Myanmarin tulevaisuuteen

Matkalla tapaamaan lapsia

Kello on 7 aamulla, kun nautimme pikaisen, paikallisen aamiaisen: jauhettua, mausteista kanaa riisinuudelien kera höyryävässä liemessä. Ruoka on niin herkullista, että on pakko ottaa santsikierros. Kymmenen minuutin päästä meidät kiidätetään satamaan, jossa kiireiset veneenkuljettajat kuljettavat turisteja ja paikallisia. Viiden naisen joukko yrittää kaupitella meille hattuja. “Matka on pitkä ja kuuma”, he sanovat. Kieltäydymme kohteliaasti kaupoista, sillä meillä on jo lippikset. Sen sijaan paistetut pikkuherkut kelpaavat. Tiimitoverimme Lacy* ostaa kolme pussia. “Voimme myöhemmin ruokkia lintuja”, hän selittää. Veneenkuljettaja jakaa keltaiset pelastusliivit, kun kapuamme veneeseen kahden työtoverimme ja isäntämme, pastori Yangin* kanssa.

Maisemat ovat upeat. Katselemme paalujen varassa seisovia taloja, kalastajia työssään ja ilmassa kirkuvia lokkeja. ”Tämä on vahvasti buddhalaista aluetta”, kertoo meille tukeva, silmälasipäinen pastori Yang. Hän puhuu kokemuksesta. Hän on joutunut muuttamaan kaupungista, koska hän on puheillaan ärsyttänyt liian montaa kaupungin buddhalaisista.
Pastori Yang on toiminut alueella 40 vuotta tehden sitä, mihin kokee saaneensa Jumalalta kutsun, eli saarnaten ja evankelioiden. Hän rakastaa työtään, vaikka se ei ole aina helppoa.

“Kun vielä asuin täällä, munkit painostivat kylänvanhimpia häätämään minut monta kertaa”, Yang kertoo. ”Kotiani heitettiin kivillä ja ammuttiin lingolla kahdesti viikossa. Viranomaiset määräsivät minut luokseen ja ainakin viidesti pakottivat minut allekirjoittamaan lupauksen, että luopuisin kristillisestä työstä.”

Pastori Yangin mukaan jotkut asukkaat säälivät häntä ja ottivat hänet kotiinsa, mutta tällöin hekin saivat yhteisön vihat niskoilleen. Lopulta häneltä loppuivat auttajat ja hän päätti rakentaa kirkkonsa kaupungin liepeille

Kaupungin laidalla

Keski-Myanmarin upeiden laaksojen ja rotkojen keskellä sijaitsee pastori Yangin kolmesta bambumajasta koostuva kirkko. Suurinta majaa lähestyessämme kuulemme äänen, joka saa sydämemme iloitsemaan: pienten lasten ääni laulamassa ylistyslauluja ja julistamassa burman kielellä, kuinka Jeesus vapauttaa heidät pimeydestä. Viime aikoina Open Doorsin yhteistyökumppanit ja paikalliskontaktit ovat raportoineet, kuinka buddhalaismunkit yhä enenevässä määrin soluttautuvat köyhiin kristittyjen yhteisöihin ja perustavat ilmaisia kouluja. Tarkoitus on koulunkäynnin avulla houkutella lapset luopumaan perheidensä uskosta. Tämä on aiheuttanut suurta huolta vanhemmissa, joilla ei köyhyytensä vuoksi usein ole muuta mahdollisuutta hankkia lapsilleen koulutusta. Tänään emme kuitenkaan keskity buddhalaisuuden vaaraan. Katsomme ikkunasta, kun 50 lasta laulaa innolla: ”Jumalamme on suuri ja voimakas, ja koko maailma on Hänen kädessään.” Leirin johtaja istahtaa kanssamme teelle. Ryhmämme oli tarkoitus vain tulla vierailemaan, mutta hän pyytää meitä myös opettamaan. Aluksi ajatus hirvittää, mutta muistamme, mitä sanassa sanotaan: ”Julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan.” Niinpä me suostumme mielihyvin.

Daavid ja Goljat

Kerromme lapsille nuoresta Daavidista, joka taisteli suurikokoista filistealaista Goljatia vastaan. Daavid ei ollut yhtä suurikokoinen tai vahva, mutta hän luotti Jumalaan. Goljat taas luotti sotahaarniskaansa ja miekkaansa. Daavid valitsi aseeksensa lingon, koska tiesi, että yksin Jumala toisi voiton Israelille. Lapsiin kertomus tekee vaikutuksen. He ottavat esiin kynänsä ja vahaliitunsa ja alkavat piirtää omia tulkintojaan Daavidista ja Goljatista. Heidän piirroksensa kuvaavat heidän pelkojaan ja sitä, kuinka Jumala antaa heille voimaa.

Jotkut piirtävät käärmeitä, aseita ja pimeyttä. Yksi kerrallaan he kuvailevat, kuinka he saavat voimaa kalasta, banaaneista, perheenjäseniltään ja Jumalalta. Joissakin piirroksissa Jumala saa ristin muodon, mutta he piirtävät Jumalan myös suurena, kullanhohtoisena pagoditornina.
Nuorimmat lapsista ovat kolmen ja vanhimmat seitsemänvuotiaita. Käärmeet ja aseet ovat heille tuttuja, mutta heillä on myös usko. Joosua-nimisen pienen pojan piirroksessa häämöttää Jeesus Daavidin rinnalla.

“Goljat ei kykene näkemään Jeesusta,” Joosua selittää. “Mutta Jeesus on Daavidin rinnalla. Daavid saa voimansa Jumalalta.”

Toivon kuvat

Toisessa majassa kala-altaan kupeessa tapaamme teini-ikäiset. Huoneen tunnelma on erilainen. Äänet ovat syvempiä ja nauru äänekkäämpää. Luemme Raamattua yhdessä, minkä jälkeen rukoilemme ja pohdimme seuraavaa Jumalan lupausta meille:

“Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jer. 29:11).”

Pyydämme nuoria kuvaamaan piirroksillaan, miltä toivo heille näyttää. He haluavat tulla opettajiksi, jalkapalloilijoiksi ja pastoreiksi. He haluavat olla luin Daniel ystävineen: rehellisiä ja uskossaan vahvoja nuoria.

 “Toivon suorittavani koulun loppuun. Koska haaveilen opettajan ammatista, haluan suoriutua erinomaisin arvosanoin. Isäni on buddhalainen eikä kukaan suvustamme ole uskossa. Kun olen saanut lopulliset arvosanani, aion kertoa uskostani isälleni ja sukulaisilleni. Jaan evankeliumin ilosanoman kaikkien kanssa tällä alueella, niin että kaikki oppisivat tuntemaan Jeesuksen ja tietämään totuuden.”

“Haluan tulla älykkääksi ja viisaaksi. Piirsin tämän kuvaan hitaasti, koska niin asiat usein tapahtuvat elämässäkin, vähitellen. Kaikki ei ole aina helppoa. Toivon, että minua arvostetaan. Haluan olla siunaukseksi vanhemmilleni ja sukulaisilleni. Haluan levittää ilosanomaa, koska haluan koko maailman tuntevan Jeesuksen Kristuksen.”

“Minun nimeni on Nom Peh. Olen 17-vuotias. Haluan tulla opettajaksi. Opettaessani lapsia voin myös kertoa heille Jeesuksesta.”

“Olen Thon ja olen 15-vuotias. En piirtänyt mitään. Toivo tarkoittaa yksinkertaista elämää.”

Ilta hämärtyy ja hyvästelemme runsaan rukouksen sekä lukuisten halausten ja kättelyitten jälkeen. Paluumatkalla veneessä meitä hemmotellaan lumoavan kauniilla auringonlaskulla. Lokit saapuvat ja me heitämme ilmaan leivänmuruja. Lokit nappaavat ne ilmasta ällistyttävällä taidokkuudella.
Maailmassa on vainoa, pahuutta ja kärsimystä, mutta Jumala muistuttaa meitä, ettemme murehtisi. Ruokkiihan hän taivaan linnutkin. Eivätkö tapaamamme lapset ole vielä paljon arvokkaampia kuin linnut.

*Henkilöiden nimet on muutettu ja kasvot pidetty piilossa henkilöllisyyden salaamiseksi turvallisuussyistä. Myanmar (Burma)

Lähde

USKO YHDISTÄÄ VALTAMERTEN YLI

Muutama kuukausi sitten englantilainen Heather George osallistui kansainvälisen naisten ryhmän mukana yhteiseen konferenssiin Etiopian vainottujen kristittyjen naisten kanssa. “En ole koskaan oikein välittänyt kristillisistä naisten konferensseista. Monet, joihin...

Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa, naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia. Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian...

Lesken ylistys rohkaisee

Neljäkymmentä nigerialaista naista lauloi riemullisesti, kun minä ja joukko naisia ympäri maailmaa saavuimme kahdeksi päiväksi tapaamaan ja rohkaisemaan heitä: ”Olemme kokoontuneet yhdessä tänne tapaamaan Häntä, Herraamme. Kutsumme kaikki Hänen omansa tänne. Olemme...

Vuorilla liikkuva usko: Agustina on vaimo, äiti ja Raamattujen salakuljettaja

Pohjois-Kolumbiassa muuan nainen ja hänen perheensä uhmaavat kristityille asetettuja rajoituksia. He liikkuvat yöllä ulkona, salakuljettavat Raamattuja ja vierailevat salaisissa kirkoissa viidakon keskellä. Riskit ovat suuret, mutta vielä suurempi on heidän...

Kuinka Isis tuli osaksi taidettani? – Open Doorsin tukema taideterapiaprojekti Jordaniassa

Tervetuloa paikkaan, jossa toivutaan traumoista ja jossa kotinsa, kylänsä ja viattomuutensa jättämään joutuneita lapsia autetaan tulemaan jälleen lapsiksi! Tässä artikkelissa pääset tutustumaan Open Doorsin tukemaan taideterapiaprojektiin lasten äänen...

Syyrian kirkkoa jälleenrakennetaan – 5 kertomusta Open Doorsin valmennuksista

Yksi työmme pääkohteista Syyriassa on raamattukeskeinen valmennus eri kirkkokuntien jäsenille ja pastoreille. Tuellanne 21 589 Syyrian kristittyä osallistui johonkin valmennusohjelmaamme vuonna 2017. Tässä viisi heistä kertoo, miten valmennus on vaikuttanut heidän...

La Casitassa asuvalla Mateolla on suuria unelmia

  Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen...

“Elämä on Kristus ja kuolema on voitto” – 5 opetusta rakkaansa uskonsa vuoksi menettäneiltä perheiltä

Väkivaltaiset ja veriset hyökkäykset ovat tänä vuonna johtaneet 128 kristityn kuolemaan Egyptissä. Vielä useampi kärsii henkisistä ja fyysisistä vammoista päätettyään seurata Kristusta. Monet perheet ovat menettäneet rakkaitaan. Menetyksen tuska on syvä ja haavat...

Open Doors kouluttaa pyhäkoulunopettajia Indonesiassa

  Muiden vähemmistöjen tapaan kristityt lapset Indonesiassa joutuvat koulussa kiusatuiksi ja saavat muita huonompia arvosanoja, ja monet pakotetaan opiskelemaan islamia. Monet ovat kääntyneet islamiin. -Olemme tähän osittain syypäitä, koska emme ole ravinneet...

Vastaamme haasteeseen

Kristittyjä valmennetaan Afrikassa kohtaamaan islamin eteneminen. Open Doors on tässä haasteessa afrikkalaisten kristittyjen rinnalla. Heitä koulutetaan valmistautumaan vainon kohtaamiseen ja heille järjestetään taloudellisen voimaantumisen ohjelmia. Sinun tuellasi on...

Pysy ajan tasalla

Tilaa tästä sähköpostiisi ajankohtaista tietoa Open Doorsin toiminnasta ja vainottujen kristittyjen tilanteesta maailmassa. Saat sähköpostiisi myös ajankohtaisia rukousaiheita noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Kiitos tilauksesta!