Uutiset
24.05.2018

Algeria: kirkon ylläpitämä päiväkoti määrätty suljettavaksi

Koillis-algerialaisen Tizi-Ouzoun kaupungin viranomaiset ovat sulkeneet kristittyjen perheiden lapsille tarkoitetun päiväkodin.

“Päiväkoti pienille lapsille” perustettiin yli 10 vuotta sitten. Sen perusti Église Protestante du Plein Évangile (Täyden evankeliumin protestanttinen kirkko), joka tunnetaan myös ranskalaisen lyhenteensä mukaan nimellä EPPETO.

EPPETO on Algerian suurin kirkko. Se toivottaa jokaviikkoiseen palvelukseensa tervetulleeksi peräti 1200 jäsentä ja johtaa 15 pienempää kirkkoa.

Huhtikuun 15. kirkon pastori sai kutsun saapua poliisiasemalle. Siellä hänelle annettiin Tizi-Ouzoun alueen kuvernöörin allekirjoittama ilmoitus, että kirkon alueella sijaitsevan päiväkodin ovi on sinetöitävä.

Viranomaiset syyttivät pastori Salah Chalahia “laittomasta” keskuksen ylläpitämisestä. Päiväkodin olisi pysyttävä suljettuna, “kunnes tilanne on hallinnollisesti selvitetty”. Tämä tapahtui kolme viikkoa sen jälkeen kun keskus oli 25.3. pyydetty suljettavaksi, heti Sosiaalitoiminnan osaston (DASin) vierailun jälkeen.

Viitisentoista 1-5-vuotiasta lasta on käyttänyt päiväkodin palveluja. Opettajia, jotka myös ovat EPPETOn jäseniä, on ollut kolme.

Pastori Chalah on ilmaissut tyytymättömyytensä päätökseen ja kertonut World Watch Monitorille, että päiväkodilla ei ollut mitään kaupallisia tarkoitusperiä.

“Perustamisensa jälkeen, jo 14 vuoden ajan, viranomaiset eivät koskaan ole uhanneet päiväkotia, vaikka tiedustelupalvelu onkin säännöllisesti tutkinut kirkon alueita,” hän sanoi.

“Päiväkoti on olemassa ainoastaan opettaakseen kristillisiä arvoja lapsillemme heidän varhaisessa lapsuudessaan. Tämä tapahtuu siksi, että naapuripäiväkotien koraanin ja islamilaisten arvojen opetus ovat olennainen osa paikallista opetussuunnitelmaa.”

Pastori Chalahin mukaan yksikään islamilaisista päiväkodeista ei ole saanut sulkemismääräystä eikä kokenut vastaavia vierailuja.

Pastorin mukaan islamilaisia arvoja opetetaan kaikissa kouluissa varhaislapsuudesta alkaen, mukaan lukien arabian käyttö pääkielenä aiemmin käytetyn ranskan kielen sijaan.

Vuonna 2016 ranskalaisessa Le Monde -lehdessä kerrottiin algerialaisten tiedemiesten ryhmän huomioita ääriryhmien vaikutuksesta arabian kielen yksinomaiseen käyttöön julkisissa kouluissa.

“Jos joku ajattelee, että arabian kieli on pyhä, hän on vain hulluuden seuraaja,” oppineet kirjoittivat.

He sanoivat, että tämä on johtanut lasten keskuudessa tietämättömyyteen ja että asialla on kauaskantoisia seurauksia.

Hallinnollisia riitoja

Tämä tapaus ei ole ensimmäinen, jossa kristillinen lastentarha on joutunut Tizi-Ouzoun viranomaisten tähtäimeen.

Tasan vuosi sitten, huhtikuussa 2017, viranomaiset kieltäytyivät myöntämästä päiväkodin perustamislupaa kristitylle naiselle tämän viisivuotisesta päiväkodinjohtamiskokemuksesta huolimatta. Hakija täytti kaikki lakisääteiset vaatimukset jopa 80 lapsen hoitamiseen.

Silti hänen hakemuksensa hylättiin ilman selityksiä. Monet uskovat, että viranomaiset hylkäsivät hakemuksen uskonnollisin perustein, koska hänen kristillinen vakaumuksensa oli tiedossa.

Nainen nosti oikauskanteen saadakseen päätöksen pyörrettyä ja vaatiakseen korvausta rahallisista menetyksistään (noin 20.000 $).

Oikeusjuttu on edelleen käynnissä.

Taustaa

  • Algerian kirkot ovat kohdanneet kasvavaa painostusta viime kuukausina.
  • Marraskuusta lähtien neljä kirkkoa on suljettu: kolme Oranissa ja yksi Akboussa, kuten WWM raportoi.
  • Useat muut kirkot, mukaan lukien EPPETO, ovat saaneet määräyksen lopettaa toimintansa välittömästi.
  • Viranomaiset ovat syyttäneet niitä toimimisesta ilman lupaa, riippumatta näiden sitoutumisesta laillisesti tunnustetun kirkon EPAn (Église Protestant d’Algeria) kanssa.

Lähde