Uutiset
22.05.2018

Nigerian piispat vaativat maansa presidenttiä eroamaan

Nigerian katolinen piispainkokous on vaatinut maan presidenttiä Muhammadu Buharia eroamaan sikäläisessä kirkossa tapahtuneen verilöylyn jälkeen. Buhari tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huhtikuun lopulla, jolloin hänen odotettiin keskustelevan Trumpin kanssa siitä, miten terrorismia voitaisiin ehkäistä.

Tiistaina 24. huhtikuuta kolmisenkymmentä aseistettua miestä, joiden uskotaan olleen fulani-heimoon kuuluvia paimentolaisia, ryntäsi Nigeriassa Benuen osavaltiossa katoliseen kirkkoon ja tappoi 19 ihmistä. Heidän joukossaan olivat kirkon papit Joseph Gor ja Felix Tyolaha. Nigerian edustajainhuone pyysi presidentti Buharilta selvitystä asiasta ja ilmaisi äänestyksellä epäluottamuksensa maan armeijan johtoa ja presidentin turvallisuusneuvonantajia kohtaan. Tämä Nigerian alempi lakiasäätävä elin myös keskeytti kokouksensa kolmeksi päiväksi osoittaakseen solidaarisuutta surmatuille ja heidän omaisilleen.

Nigerian katoliset piispat tuomitsivat ”julman” ja ”tarkkaan suunnitellun” teon lausunnossaan, joka oli otsikoitu ”Koska tämä raakalaismaisuus loppuu?”. Siinä he totesivat ilmaisseensa toistuvasti jo kahden vuoden ajan huolensa siitä, miten maan presidentti reagoi jatkuviin väkivallantekoihin. Aivan erityisesti piispat ilmaisivat epäluottamuksensa maan turvallisuuspalveluun, jonka presidentti on heidän mukaansa tarkoituksella antanut vain yhden uskonnon edustajien johdettavaksi.

Piispat kirjoittivat: ”Verenvuodatus sekä kotien ja peltojen tuhoaminen ovat lisääntyneet ja tulleet julmemmiksi. Nyt kirkkojemme pyhyyttä on häväisty, ja niiden jäseniä on murhattu niiden alttareilla.” Piispojen mukaan Nigerian kristityt kokevat tulleensa kaltoin kohdelluiksi ja petetyiksi. He lisäsivät: ”Ellei presidentti pysty turvaamaan maamme kansalaisten elämää, hän menettää automaattisesti heidän luottamuksensa. Hänen ei tulisi pitää kiinni vallastaan nyt, kun maastamme on tullut surmapelto ja joukkohautausmaa. Vaikka me ja monet nigerialaiset olemme yhä uudestaan pyytäneet presidenttiä puuttumaan ripeästi ja tehokkaasti tähän rumaan murhenäytelmään, joka uhkaa kansamme yhtenäisyyttä, kaikki pyynnöt ovat kaikuneet kuuroille korville. Nigerian kansalaisille on selvää, että presidentti on epäonnistunut ensisijaisessa tehtävässään suojella heitä. Johtuipa tämä epäonnistuminen kyvyttömyydestä toimia tai poliittisen tahdon puutteesta, hänen on aika valita kunniallinen menettelytapa ja harkita siirtymistä sivuun pelastaakseen kansan täydelliseltä romahdukselta.”

Näiden tapahtumien jälkeen tuhannet kristityt kokoontuivat rauhanomaiseen mielenosoitukseen vastustaakseen paimentolaisten suorittamia jatkuvia surmatöitä kaikkialla Nigeriassa. Mielenosoituksen järjestivät Nigerian kirkot yhdessä. Niiden kattojärjestön Benuen osavaltion puheenjohtaja vaati omalta osaltaan presidentti Buharin eroa. Hän sanoi: ”Täällä tapahtunut tarkkaan suunniteltu, järjetön ja raakalaismainen verityö on tuonut kyyneleet kaikkien poskille. Osavaltion hallinnon hiljaisuus ja kyvyttömyys tehdä päätöksiä rohkaisevat taistelunhaluisia paimentolaisia jatkamaan pahantekoa.”

Eri etujärjestöt, Open Doors mukaan lukien, kehottivat presidentti Trumpia käyttämään tilaisuutensa vaatia presidentti Buhari tilille siitä, että tämä sallii maassaan kristittyjen pidäkkeettömän vainoamisen. Open Doorsin edustaja Zoe Smith kirjoittaa: ”Fulani-soturien harjoittama väkivalta on karmivaa. Viimeisen vuoden aikana 50 kristittyjen kylää on tuhottu ja tuhansia ihmisiä tapettu. Koska presidentti Buhari on sekä Nigerian johtaja että fulani-heimon jäsen, hänellä on strategisesti erinomaiset mahdollisuudet tehdä loppu tästä väkivallasta.”

Asiaa on kommentoinut myös nigerialainen Nobel-palkittu kirjailija Wole Soyinka, jonka mukaan Nigeriassa tapahtuu kansanmurha, ellei sen hallitus tartu ratkaiseviin toimiin. Hän toteaa: ”Ei riitä, että pidätetään muutama aseistettu paimentolainen muodon vuoksi. Heitä on metsissä vielä sadoittain.” Hänen mukaansa kyse ei ole pelkästään paikallista lainsäädäntöä koskevista erimielisyyksistä. ”Suoraan sanottuna kyse on etnisestä puhdistuksesta, eikä asiassa tule kierrellä ja kaarrella. Muussa tapauksessa meitä uhkaa Ruandan kohtalo.”

Lähde