Uutiset
18.08.2017

Huolimaton rajavalvonta johtanut raakuuksiin Egyptissä

Egyptin kristittyjä vastaan tehdyt iskut ovat muuttuneet yhä raaemmiksi. Johtavan englantilaisen tutkijan mukaan tämä johtuu huolimattomasta rajavalvonnasta, maahan tuoduista aseista ja ulkomaalaisista jihadisteista sekä paikallisten kasvavasta vihamielisyydestä ei-muslimeja kohtaan.

Tohtori Mariz Tadros Sussexin yliopiston kehitystutkimus-instituutista puhui Egyptin kristittyjen tilanteesta Lontoon yliopiston Itämaiden ja Afrikan tutkimuksen laitoksella 8.7.2017. Tadros sanoi uskovansa, että Egyptin turvallisuuspalveluilla on oma vastuunsa kopteja vastaan tehdyissä iskuissa. Hän viittasi massiivisiin epäkohtiin turvallisuudessa sekä hyvin halveksuvaan suhtautumiseen kaikkia niitä varoituksia kohtaan, joita koptit tuovat ilmi saamistaan uhkauksista.

Heikko valvonta on mahdollistanut ulkomaisten taistelijoiden pääsyn Egyptiin Jemenistä, Gazasta, Syyriasta ja Irakista sekä aseiden ja rahoituksen salakuljetuksen maahan.

Yksittäiset kopteja vastaan suunnatut iskut kodeissa tai työpaikoilla kertovat paikallisten yhteistyöstä IS-taistelijoiden kanssa. Tietoja koptien asuin- ja työpaikoista ei olisi voitu saada ilman naapureiden vinkkejä, sanoo Tadros.

Hän lisäsi, että on loukkaavaa vihjata koptien aiheuttaneen oman kärsimyksensä, kun he tukivat vaaleissa presidentti Abdel Fattah el-Sisiä ja tämän islamisteihin yhdistetyn edeltäjänsä Mohamed Morsin syrjäyttämistä vuonna 2013. Haastatellut koptit kertoivat hänelle valinneensa vaihtoehdon, jonka uskoivat aiheuttavan heille vähiten kauhua.

Ennen arabikevättä kopteihin kohdistuvien iskujen syyt noudattivat Tadroksen mukaan tiettyjä kaavoja, kuten koptien ja muslimien välisiin liiketoimiin tai romanttisiin suhteisiin liittyvissä kiistoissa sekä huhuissa laittomien kirkkojen rakentamisista. Arabikevään protestien seurauksena tapahtuneen presidentti Hosni Mubarakin eron jälkeen seurasi kuitenkin hyökkäyksiä, joille ei löydy laukaisevaa tekijää – tapahtumia, joiden syyksi ei voi jäljittää tyypillisiä jännitteiden lähteitä.

Tohtori Tadros arveli myös, että koptikristittyjä vastaan saattaa tapahtua iskuja myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa, koska islamistit ovat laajentaneet näkemystään siitä, miten iskeä ja miksi iskeä.

Jotain hyvääkin on kuitenkin tapahtunut: Monet Egyptin muslimeista ovat Tadroksen mukaan osoittaneet olevansa halukkaita vaarantamaan oman elämänsä auttaakseen koptikristitty-naapureitaan.