Kun Veli Andreas salakuljetti Raamattuja suljettuihin maihin kuusikymmentä vuotta sitten, hän lastasi ne kuplavolkkariin ja ajoi vaarallisille alueille. Tekniikan kehitys on muuttanut tapamme toimia alalla kuin alalla – myös Raamattujen salakuljettamisessa. Evankeliumia ei enää tarvitse välttämättä ajaa kaupunkeihin autolla, sillä se kulkee sinne sähköisesti. Neljä kristittyä Lähi-idästä kertoo, miten he levittävät sanomaa Kristuksesta arabimaailmassa.

Visat juurruttavat Raamattuun
Hafiz* ja Majida* ovat korkeasti koulutettuja ammattilaisia, jotka asuvat eläväisessä Lähi-idän kaupungissa. He järjestävät Open Doorsin tukemana raamattutietokilpailuja arabiuskoville useilla websivustoilla ja Facebook-yhteisöissä.

“Valitsemme kilpailuihin aina yhden luvun Raamatusta, viime aikoina Matteuksen tai Johanneksen evankeliumista,” Hafiz selittää. “Esitämme joka päivä viisi kysymystä. Mitä paremmin osanottajat vastaavat, sitä enemmän pisteitä he saavat. Voittajat saavat pienen palkinnon ja tunnustusta yhteisössään.”

Muuan Raakel* kuvaa kilpailujen vaikutusta. “Ennen en lukenut paljoakaan Raamattua, mutta kilpailut ovat kannustaneet minua tarttumaan taas Jumalan Sanaan. Tunnen nyt olevani lähempänä Herraa. Ennen kuin aloin osallistua, minulla ei oikeastaan ollut suhdetta Jumalan kanssa, mutta nyt on.”

Raakel ei ole yksin. Tähän mennessä jo 5 000 ihmistä on osallistunut näihin visoihin. “Olemme saaneet paljon rohkaisevaa palautetta. Meitä pyydetään jatkamaan kisan järjestämistä, sillä se auttaa heitä jatkamaan Raamatun lukemista,” Hafiz kertoo.

Hafizin mukaan Lähi-idässä kristityt kokevat painetta toimia samaan tapaan kuin ympäristönsä. “Esimerkiksi jotkut kristityt miehet kohtelevat vaimojaan alentavasti, koska ajattelevat sen olevan osa heidän kulttuuriaan. Toinen haaste on kristittyjen kuva Jumalasta: jotkut uskovat, että Hän istuu taivaassa odottamassa, että me teemme jonkin virheen, jotta pääsisi rankaisemaan meitä. He eivät ymmärrä, että Raamatun Jumala on aivan erilainen.”

Juuri siksi tarvitaan raamattuvisojen kaltaisia verkossa tapahtuvia kampanjoita. Ihmiset tarvitsevat lisää tietoa ymmärtääkseen millainen Jumala on ja mitä Hän heiltä odottaa. “Kun useammat ihmiset todella lukevat Raamattua, “Hafiz kertoo, “he ymmärtävät paremmin kristinuskon keskeiset asiat ja mitä Jeesus on tehnyt heidän hyväkseen.”

Luovia tapoja lukea Sanaa
Majida, Hafizin työtoveri on keksinyt luovan tavan innostaa ihmisiä lukemaan enemmän Raamattua. Hän on tehnyt someen (sosiaaliseen mediaan) eräänlaisen pelin. Animaatiossa pyörii hyrrä, jossa on neljä arabiankielistä sanaa – esimerkiksi “luku” tai “paikka”. Kun katsoja koskettaa puhelimensa ruutua, animaatio pysähtyy ja yksi sanoista korostetaan. He lähettävät kuvakaappauksen ja saavat paluupostissa kysymyksen henkilöstä, paikasta, luvusta tai raamatunjakeesta. Kun pelaaja on lähettänyt vastauksensa, Majidan tiimi kertoo, oliko se oikea.

Hafizin ja Majidan sovellukset ovat vain kaksi Open Doorsin Lähi-idässä tukemaa projektia, jotka tähtäävät Kristuksen ruumiin tukemiseen ja evankeliumin levittämiseen alueella. Eräs toinen meneillään oleva projekti on Calianan* ja Naiyan* pyrkimys saada nuoria ja opiskelijoita juurtumaan evankeliumiin.

He pitävät yhteyttä arabinuorisoon Facebookin videoilla. Lyhyet klipit käsittelevät ajankohtaisia kysymyksiä elämäntyylistä. Lopussa on aina ‘juju’, jossa paljastetaan yhteys evankeliumiin.

“Muslimitaustainen kristitty nainen otti meihin yhteyttä. Hän kertoi seuraavansa Kristusta, mutta ei voinut harjoittaa uskoaan julkisesti. Viestimme Facebookissa olivat koskettaneet häntä ja auttaneet häntä pysymään uskossaan vahvana,” Naiya selittää. “Toiset ovat kertoneet, että sivu auttaa heitä ymmärtämään uskoaan paremmin.”

Caliana kertoo, että tämän naisen kaltaiset ihmiset yleensä pitävät sisällöstä. “Mutta lopussa, kun mainitaan Jeesuksen nimi tai hänen kuolemansa ristillä… monet muslimit suuttuvat ja alkavat hyökätä kommenteissa meitä vastaan. Etenkin risti. He eivät voi sietää sitä, jos näytämme ristin.”

Eräs pääsiäistä käsittelevä video, joka keskittyi Jeesuksen kuolemaan ristillä, tuotti kommenteissa suoranaisen myrskyn muslimien ja kristittyjen välillä. Sadat osallistuivat väittelyyn. Jotkut vain puolustivat uskoaan; toiset olivat vilpittömän kiinnostuneita evankeliumista.

Eräs tämän projektin konkreettisista tuloksista on, että eräässä kaupungissa joukko itsensä “ateisteiksi” määritelleitä opiskelijoita tapaa säännöllisesti kristittyä pastoria oppiakseen lisää Raamatusta. “Heillä on edelleen kysymyksiä isoista asioista, mutta he ovat avoimia keskustelemaan niistä. Tämä on valtava tilaisuus,” Naiya kertoo.

*nimi muutettu

Kirjoittaja: Sarah Cunningham, Open Doors USA

Auta Open Doorsia auttamaan vainottuja

Lahjoita nyt

Saat samalla neljästi vuodessa ilmestyvän Open Doors -lehden ilmaiseksi kotiisi

Pysy ajan tasalla

Tilaa tästä sähköpostiisi ajankohtaista tietoa Open Doorsin toiminnasta ja vainottujen kristittyjen tilanteesta maailmassa. Saat sähköpostiisi myös ajankohtaisia rukousaiheita noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Kiitos tilauksesta!